Fragt med DAO fra 35 kr ♥

Papmaché guide - 3 idéer til nemt og sjovt pynt

by Lisbeth Beck on May 18, 2021

Du husker nok fra folkeskolen, hvordan man kan lave alt muligt sjovt ud af avispapir strimler og tapetklister. Det er stadig sjovt som voksen, og du kan nemt invitere dine børn med!

Jeg har lavet en guide til dig og samlet en masse gode ideer til at være kreativ med papmaché. Det eneste du skal bruge er avisstrimler og trælim eller tapetklister- eller bedre endnu du kan lave din egen klister lavet kun af vand, mel og sukker. Det er en super billig og hurtig løsning, hvis du ikke skal bruge store mængder.

 papmache guide blomster af avispapir

OPSKRIFT PÅ HJEMMELAVET PAPMACHÉ KLISTER

Det skal du bruge:

 • 2 spsk. hvedemel
 • 2 dl. vand
 • 1 spsk. sukker
 • Gryde
 • Ske

Hæld ingredienserne op i en gryde og kog det op. Rør godt rundt i det, til du får en tyk grødagtig konsistens. Hvis det bliver tykt, kan du nemt komme lidt ekstra vand i. Pas på det ikke brænder på, det kan godt gå lidt stærkt, når det først kommer op og koge. Lad massen køle af og hæld det på et glas eller i anden beholder.

Du kan også vælge at købe færdigblandet tapetlim eller tapetklister - det fås i byggemarkeder og diverse hobbyforretninger.

SÅDAN GIVER DU PAPMACHÉ FORM

Nu skal du bare vælge, hvad du vil lave i papmaché. Du kan finde inspiration på Pinterest eller ved at google dig frem. Jeg viser dig igennem min guide, hvordan du laver en fin dekorativ muslingeskål og små fine blomster til en gren. Du kan bruge stort set bruge alt til at give din papmache figurer form, men du kan også lave din egen form af eksempelvis hønsenet. Bruger du en skål, skal du bare lige huske at dække den af først- her har jeg brugt vitawrap.

En god og nem ide er at bruge en ballon. Pust den op og kom din papmaché masse på. Når papmaché massen er tør, skal du bare springe ballonen og voila den er nu klar til en gang maling.

 

MUSLINGESKÅL AF PAPMACHÉ

papmache guide musling

Det skal du bruge.

 • Aviser
 • Klister
 • Muslingskål
 • Pensel
 • Vitawrap
 • Akrylmaling

SÅDAN LAVER DU EN SKÅL AF PAPMACHÉ

 1. Find en skål i den størrelse du vil lave din musling. Jeg har brugt en lille salatskål som base. Beklæd skålen med vitawrap.
 2. Brug en køkkensvamp til at dække dine avisstrimler med klister. Læg dem fint og glat i skålen i et jævnt lag. Du kan skære dine kanter til senere, så det behøver ikke være lige.
 3. Når du har lagt ca. 5 lag på, skal du forme mønstret i bunden af muslingen, så den får et autentisk look. Det har jeg også gjort med aviser og klister (se billede).
 4. Dernæst giver du den et par lag mere, og lader den tørre en times tid. Når skålen har tørret lidt, skal kanterne skæres til- her brugte jeg en saks.

Jeg har lavet en fod til min, det behøver du naturligvis ikke, men det giver lige skålen lidt ekstra finish.

papmache guide skål

HVOR LÆNGE SKAL PAPMACHÉ TØRRE?

Den gyldne regel siger 24 timer. Men har du kun et lag eller 2 kan tørretiden sagtens forkortes.

Efter 24 timer kan du tage din papmache skål ud af formen. Lad den tørre lidt ekstra efter behov. Når skålen er helt tør er den klar til maling. Jeg har brugt almindelig hobby akrylmaling til min musling.

 

BLOMSTER AF PAPMACHÉ

Papirblomster er high fashion lige nu, så lav dine fine unikke papirblomster selv, med denne guide viser jeg dig en nem metode til at lave papmaché blomster.

papmache guide blomster

Det skal du bruge:

 • Aviser
 • Klister
 • Træspyd
 • Vitawrap
 • Ståltråd
 • Blomstertape i brun eller grøn
 • (Evt. dekoration: crepe papir, perler, guld ståltråd og limpistol)

papmache

SÅDAN LAVER DU BLOMSTER AF PAPMACHÉ

 1. Find et spyd frem (enten et grillspyd eller måske en sushi pind) og beklæd den ende du skal bruge med vitawrap.
 2. Klip eller riv aviserne i stykker, så det får form som et blomsterblad.
 3. Pensl bladene med klister og sæt dem på træspydet en af gangen. Jeg har brugt 4-5 stykker til hver blomst. Du kan nemt forme blomsten, jeg har lavet nogle åbne andre lukket.
 4. Når blomsterne er tørre, skal de bare males. Her har jeg valgt vandfarve, så de får lidt transparens og struktur fra avisgrafikkerne.
 5. Vil du gøre lidt mere ud af dine blomster, kan du med fordel style dem med perler og lave blomstens midte ekstra fin. Jeg har sat ståltråd beklædt med blomstertape fast med en limpistol i bunden af blomsten.

Find nogle fine grene, der afspejler sæsonen - smukke blomstrende forårsgrene eller grangrene og sæt dine blomster fast.

papmache papirblomster 

FINE LYS AF PAPMACHE

Du kan lave de fine lys med bare et sugerør og papmaché. Start med at komme vitawrap på dit sugerør (jeg brugte et papsugerør), og kom dit klister, avis eller kaffefilter på og form det i et par lag øverst på sugerøret. Du kan med fordel bruge kaffefiltre, de giver et rigtig lækkert råt udtryk og bliver mere stift end avis. Lad det tørre og mal derefter enten med akryl eller vand maling.

Flammerne til lysene har jeg klippet i fri hånd i guld og glimmer papir. Vægen er lavet af tynd stof, som er limet sammen. Her kan du bare bruge, hvad du har i gemmerne derhjemme. Så skal det bare limes sammen og så har du et rigtig fint DIY lys til at hænge op.

papmache stearinlys

TILBAGE TIL TOPPEN